fbpx

Örökség

A régi házzal együtt sok régi kacatot is kaptunk. Még egy működésképtelen trabant is volt az udvaron, amit szerencsére az előző tulajdonos elszállíttatott. Az éves lomtalanítás idején sok vacakot kiraktunk, de bőven maradt olyan is, amiben fantáziát láttunk. Fantáziával pedig bőven meg vagyunk áldva. Az elején igazából túl sok “kincset” tartottunk meg, mert mindent fel akartunk újítani, át akartunk alakítani. Aztán rá kellett döbbennünk, hogy se időnk, se elég tudásunk nincs még ahhoz, hogy mindent megmentsünk. Néha többe került volna a felújítás, mint ha egy új bútort vettünk volna.

A házban akadt viszont két régi ruhásszekrény. Szerkezetileg teljesen épek voltak. Szinte kiabáltak a festésért. Ekkoriban szereztem be egy könyvet, ami teljesen megfertőzött. Azóta is szívesen forgatom, használom. Díszítőfestés világszerte a címe, és lépésről lépésre leírja a felületkezelést, motívumfestést, színkeverést, öregítést. Mindent, ami a kezdetekhez szükséges. Elvarázsoltak a könyvben bemutatott minták, muszáj volt rögtön kipróbálnom. Találtam egy képet egy francia stílusú ruhásszekrényről. Hasonlót szerettem volna magunknak is.

Kiderült, hogy az évek során a szekrényeket néhány helyen szitára ette a szú, de ekkor már nagyon festhetnékem volt, nem ismertem akadályt. Vettünk gomba és szú elleni szert, és alaposan beeresztettük a fát. A nagyobb lyukakat meg folyékony fával tapasztottam be. Még a szüleimet is csatasorba állítottam, mert azért töredelmesen bevallom, nem ez a kedvenc részem a munkában. Aztán bordó színt választottam alapnak. Az egyik szekrényt meghagytuk akasztósnak, a másikat meg bepolcoztunk.

Kívül-belül bordó színt kapott mindkettő.

Aztán következett végre az érdekes rész. Szivacs segítségével vontam be csontszínnel a külső részeket.

Érdekes felületet kaptam az alatta átsejlő bordóval.

A fogantyúkat is kicseréltük.

Ekkor már nem bírtam tovább, és bevittük a szekrényeket a helyükre. Szépen be is rendeztem őket. A minta felfestése váratott egy kicsit magára különböző okok miatt (terhesség:)). Aztán egy sötét, késő őszi estén ihletet kaptam, és ecsetet ragadtam.

Ez volt az első díszítőfestésem. Teljesen magával ragadott. Igazi flow élmény volt az alkotás. A középső minta után szerettem volna még egy menta színű keretet is festeni, de idő közben sajnos kiderült, hogy nem sikerült teljesen kiirtani a szúpopulációt, és azok teljes erőbedobással újrafúrták a járataikat fittyet hányva a munkámra. A félkész szekrények így a sötét, és hideg kamrában végezték hasznos, de rövid pályafutásukat. Kidobni viszont nem tudom őket, mert miattuk lettem menthetetlenül szerelmes a bútorfestésbe.

Kata

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Tulipános lóca?

Hogy miért a kérdőjeles egy tulipános lóca? Hát azért, mert ez igazából nem is lóca, hanem pad, mégis gyakran használjuk rá a lóca szót. A

Bemosásos technika

Festett bútornál régi hatást nem csak visszacsiszolással, vagy száraz ecset technikával érhetünk el, hanem…

Legyél te is VIP tag!