Barion Pixel

Fessem vagy ne fessem?

Ebben a posztban összeszedem, hogy mikor érdemes festeni egy bútort, és mikor nem. Nagyon fontos kérdés ez a végeredmény szempontjából.

Azért festünk bútorokat, hogy újból használhassuk őket, viszonylag olcsón újragondoljuk a kinézetüket. Viszont, ha a kiszemelt „áldozat” olyan állapotban van, előfordulhat, hogy többe kerül majd a rendbetétele, mintha egy új bútordarabot vennél.

Írom, mire figyelj a választáskor, esetleg használt bútor vásárlásánál:

Szerkezetileg stabil-e?

Ezt könnyű megállapítani. Kicsit nehézkedj rá, tologasd meg oldalról. Azért ne túl hevesen! 🙂 Már ennyiből kiderül, hogy mire tudsz menni a drágasággal. A kérdés inkább az, hogy értesz-e a javításhoz? A csapolások, lepattogzott, sérült furnér javításához, egyes részek pótlásához? Ha kezdő vagy, ajánlom, hogy teljesen ép verzióval próbálkozz! Keress olyat, amit most is betehetnél az otthonodba egy alapos takarítás után. Ezen a legkönnyebb gyakorolni!

Konyhaasztal felújítás előtt

Mi az alapanyag?

Fából van, vagy laminált lapból? Manapság a legtöbb áruházban árult bútor laminált lapból készült. Fát csak feldolgozott verzióban látott. Sokkal masszívabb, tartósabb a valóban fából készült szekrény, vagy komód. Nem mellesleg általában nehezebb is. A fát és a laminált lapot is lehet festeni, de kicsit más az eljárás. Javaslom, hogy priorizáld a fát!

Laminált bútor festése
Antik bútor

Vannak-e rajta apró lyukak?

Az apró lyukak, járatok arra utalnak, hogy a bútort már más is megkívánta! 😛 Valószínűleg farontó bogarak lakják, vagy lakták. Ezen is lehet segíteni, de a kártevők kiírtás nagyon meghosszabbíthatja a munkát. Az eljárásról majd külön posztban írok. Itt is javaslom, hogy teljesen ép fájú bútort vegyél! Nyugodtan nyisd ki az ajtókat, nézd meg a polcok lapját is!

Szúlyukak

Mivel felületkezelték?

Na ez a téma is abszolút megér egy külön posztot. A felületkezelés fajtája a festés megkezdésének módját befolyásolhatja. Ha nagyon vastag rétegben van „mázolva”, akkor szükséges lehet a régi festék eltávolítása. Erre is van több módszer, de a munka lassú, és aprólékos lesz.

A lazúrral kezelt felület esetében festés előtt szükséges lehet a felület lezárása, mert a lazúr színe átszivároghat a festékrétegbe is. Erre kiválóan alkalmas blokkoló alapozót tudok Neked ajánlani a HH Vintage-től. Világosra festésnél különösen ajánlott a használata. Nincs annál bosszantóbb, amikor a szép fehérrel festett bútoron sárgás-barnás foltok jelennek meg. Az is lehet, hogy ezek nem rögtön, csak később jönnek elő.

Ha a bútor jelenleg is festett, és nincs lepattogva, nem sérült a felület, akkor festhető is! Ez a legideálisabb eset a natúr fa felület mellett.

Antik darab?

Ez egy megosztó kérdés… Azt vallom, hogy ha egy nem használt bútor a festés után jobban beleillik a környezetébe, és újból használatba kerül, akkor megéri! A döntés a Tied!

Antik bútor

Van szerelem?

Minden fenti szempontot felülír, ha egyszerűen beleszerettél egy darabba. Velem gyakran előfordul. 🙂 Az ilyen bútorokat inkább csak saját célra készítem el, mert több hónapnyi munkát adnak. Egyszerűen anyagilag nem éri meg eladni.

Ha bármilyen kérdésed van, írj hozzászólásban! Hamar válaszolok!

Üdv:

Kata