fbpx

Fessem vagy ne fessem?

Ebben a posztban összeszedem, hogy mikor érdemes festeni egy bútort, és mikor nem. Nagyon fontos kérdés ez a végeredmény szempontjából.

Azért festünk bútorokat, hogy újból használhassuk őket, viszonylag olcsón újragondoljuk a kinézetüket. Viszont, ha a kiszemelt “áldozat” olyan állapotban van, előfordulhat, hogy többe kerül majd a rendbetétele, mintha egy új bútordarabot vennél.

Írom, mire figyelj a választáskor, esetleg használt bútor vásárlásánál:

 • Szerkezetileg stabil-e?
  • Ezt könnyű megállapítani. Kicsit nehézkedj rá, tologasd meg oldalról. Azért ne túl hevesen! 🙂 Már ennyiből kiderül, hogy mire tudsz menni a drágasággal. A kérdés inkább az, hogy értesz-e a javításhoz? A csapolások, lepattogzott, sérült furnér javításához, egyes részek pótlásához? Ha kezdő vagy, ajánlom, hogy teljesen ép verzióval próbálkozz! Keress olyat, amit most is betehetnél az otthonodba egy alapos takarítás után. Ezen a legkönnyebb gyakorolni!
szerkezetileg hiányos
 • Mi az alapanyag?
  • Fából van, vagy laminált lapból? Manapság a legtöbb áruházban árult bútor laminált lapból készült. Fát csak feldolgozott verzióban látott. Sokkal masszívabb, tartósabb a valóban fából készült szekrény, vagy komód. Nem mellesleg általában nehezebb is. A fát és a laminált lapot is lehet festeni, de kicsit más az eljárás. Javaslom, hogy priorizáld a fát!
Bútorlapos szekrényke
Egyértelműen fából készültek
 • Vannak-e rajta apró lyukak?
  • Az apró lyukak, járatok arra utalnak, hogy a bútort már más is megkívánta! 😛 Valószínűleg farontó bogarak lakják, vagy lakták. Ezen is lehet segíteni, de a kártevők kiírtás nagyon meghosszabbíthatja a munkát. Az eljárásról majd külön posztban írok. Itt is javaslom, hogy teljesen ép fájú bútort vegyél! Nyugodtan nyisd ki az ajtókat, nézd meg a polcok lapját is!
Apró lyukacskák
 • Mivel felületkezelték?
  • Na ez a téma is abszolút megér egy külön posztot. A felületkezelés fajtája a festés megkézdésének módját befolyásolhatja. Ha nagyon vastag rétegben van “mázolva”, akkor szükséges lehet a régi festék eltávolítása. Erre is van több módszer, de a munka lassú, és aprólékos lesz.
  • A lazúrral kezelt felület esetében festés előtt szükséges lehet a felület lezárása, mert a lazúr színe átszívároghat a festékrétegbe is. Erre kiválóan alkalmas blokkoló alapozót tudok Neked ajánlani a HH Vintage-től. Világosra festésnél különösen ajánlott a használata. Nincs annál bosszantóbb, amikor a szép fehérrel festett bútoron sárgás-barnás foltok jelennek meg. Az is lehet, hogy ezek nem rögtön, csak később jönnek elő.
  • Ha a bútor jelenleg is festett, és nincs lepattogva, nem sérült a felület, akkor festhető is! Ez a legideálisabb eset a natúr fa felület mellett.

 • Antik darab?
  • Ez egy megosztó kérdés… Azt vallom, hogy ha egy nem használt bútor a festés után jobban beleillik a környezetébe, és újból használatba kerül, akkor megéri! A döntés a Tied!

 • Van szerelem?
  • Minden fenti szempontot felülír, ha egyszerűen beleszerettél egy darabba. Velem gyakran előfordul. 🙂 Az ilyen bútorokat inkább csak saját célra készítem el, mert több hónapnyi munkát adnak. Egyszerűen anyagilag nem éri meg eladni.

Ha bármilyen kérdésed van, írj hozzászólásban! Hamar válaszolok!

Üdv:

Kata

Kata

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Tulipános lóca?

Hogy miért a kérdőjeles egy tulipános lóca? Hát azért, mert ez igazából nem is lóca, hanem pad, mégis gyakran használjuk rá a lóca szót. A

Bemosásos technika

Festett bútornál régi hatást nem csak visszacsiszolással, vagy száraz ecset technikával érhetünk el, hanem…

Legyél te is VIP tag!